LED’ler, kullanılan kılıf özelliklerine göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Bunlardan bazıları; yukarıda görseli görülen mantar LED’ler, sıklıkla şerit LED’lerde, dizgi LED’lerde, uzak doğu menşeli ucuz ve düşük ışık şiddetine sahip armatürlerde kullanılan SMD tabanlı LED’ler, yüksek ışık seviyelerine ulaşan Power LED’ler ve COB (Chip on Board) LED’ler olarak sıralanabilir..
Günümüz LED teknolojisinde; düşük enerji tüketimi, uzun ömrü, sağlamlığı, küçük boyutu ve hızlı açılıp kapanabilmesi gibi geleneksel ışık kaynaklarına kıyasla birçok önemli avantajları mevcuttur.
a. SMD LED: SMD (Surface Mount Device) olarak adlandırılan baskı devrenin yüzeyine doğrudan monte edilen ürünlerdir. Yani komponentin kendisi ve lehim bağlantıları devre kartının aynı tarafında yer alır. Bu sayede kart üzerinde komponent bacaklarının geçeceği ve diğer taraftan lehimleneceği deliklere gerek yoktur. Bu montaj teknolojisi SMT (Surface Mount Technology) olarak adlandırılır. SMD LED’ler basitçe bu teknolojiye uygun olarak üretilmiş LED’lerdir. Modern LED’lerin çok büyük bir çoğunluğu SMD devre elemanlarıdır. LED ampullerde en çok SMD LED çipleri kullanılmaktadır. SMD baskılı elektronik devrelere monte edilebilen LED çipi manasındadır.
SMD LED çipleri boyutları ile isimlendirilmektedir. Farklı üreticilere göre teknik özelliklerde farklılaşma olabilmektedir. Mevcut LED çiplerinin aydınlatma güçleri ile enerji tüketimleri arasında doğru orantı mevcuttur. Yani SMD 5730’lar en parlak LED ışığını üretebilmektedir. Ancak LED ömrü bakımından söz konusu teorik kapasiteler, pratikte ürünlerde 3’te 1’e yakın düzeylerde yansımaktadır. Yani 60 LED’lik SMD 5050’lik bir LED lamba, 15 Watt yerine 5 Watt enerji sarfiyatına ve buna uygun lümen aydınlatma gücüne sahiptir.
Günümüzde LED Çeşitlerinin %80 inde SMD LED çipi kullanılmaktadır. SMD teknolojik gelişim evresinin en hızlı olduğu dönemde piyasada olması nedeniyle üzerinde en çok çalışılan ve en çok geliştirilen LED çipi modelidir. Bu nedenle 2835, 3014, 3030, 3528, 4014, 5014, 5050, 5060, 5730 gibi birçok modeli vardır, model numaraları çip boyutlarından gelmektedir. Örneğin 2835 modeli, 28 mmx35 mm boyutlarındadır.
Bir aydınlatma armatür sisteminin verimli olabilmesi için; aygıtın optik verimi, ışık kaynağı verimi, gövde ve soğutucu verimi ile sürücü veriminin yüksek olması ve bütün bileşenlerin kusursuz olarak bir arada olması gerekir. Bir aydınlatma aygıtının verimi, aygıtın toplamda harcadığı elektrik gücü karşılığında yaydığı ışık miktarı anlamına gelen lm/W birimi olan ‘etkinlik faktörü’ dediğimiz kavram ile ölçülür. Işık kaynağının tükettiği enerji miktarına (watt) oranla verdiği ışık şiddeti (lümen) dir. Aşağıdaki şekilde, örnek aydınlatma sistem elemanları gösterilmiştir.
.Işık kaynaklarının renkleri, Kelvin (K) cinsinden tanımlanmıştır. Işık kaynakları genel olarak; Day Light (Gün ışığı) 2.700-3.300K, Warm White/Natural White (Ilık Beyaz/Doğal Beyaz) 3.700-4.200K ve Cool White (Soğuk Beyaz) 5.500-6.500K olarak üç ana grupta tanımlanmaktadır.